Werfbezoek aan de eerste Energie+ woning in België in opbouw door Qubo

Magazine van Bouwunie, Betaalbaar en Energiezuinig Bouwen, nummer 5 - 2014

Qubo legt momenteel de laatste hand aan een energiepostieve woning. Dat is een woning die jaarlijks meer energie produceert dan ze verbruikt. Ze zetten volop in op de Trias Energetica. Dat is een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken.

 

 

 

 

 

Qubo zorgde in eerste instantie voor een goede isolatie met een stevig pakket vloerisolatie. Door de dikke laag vloersisolatie en de vloerverwarming erbovenop is het vloerpakket op de vloerplaat maar liefst 33 cm. De woning is echter een halfopen bebouwing waarbij de naburige buur al gebouwd was. Hierdoor kon Qubo niet hoger bouwen en moest er naar een inventieve oplossing gezocht worden. Die oplossing bestond er uit om dieper in de grond te graven dan gewoonlijk en de funderingsplaat volledig onder het maaiveld te voorzien.

Qubo koos ervoor om zo dicht mogelijk bij de vertrouwde manier van werken te blijven. Er werd gekozen voor klassieke spanten met extra kepers in plaats van I-liggers met grote hoogte zoals wel vaker bij passiefhuizen te zien is. Een deel van de zolder is ingericht als technische ruimte voor de zonneboiler, de omvormer voor de PV-installatie, enz.

De keuze van het juiste type ramen, profielen, beglazing en zonnewering vergde heel wat studiewerk. Om de kostprijs te drukken, werd er gekozen voor niet-gecertificeerde ramen van Vlaamse makelij die gelijkwaardig zijn aan Duitse passiefhuisgecertificeerde ramen.

Een belangrijk aandachtspunt was het vermijden van oververhitting. Deze woning kan gekoeld worden door 'free cooling': doorramen te openen in tegenover elkaar liggende gevels kan het gebouw 's nachts afkoelen. In het oosten en westen werd er voor screens gekozen als buitenzonnewering. Zowel het westen als in het zuiden koos QUbo voor zonnewerend glas en in het zuiden zorgt een luifel voor extra zonnewering. Deze luifel bestaat volledig uit PV-panelen, die aanvulling zijn op de PV-panelen op het dak.

Qubo ging bewust voor dit vooruitstrevend, ambitieus project. De zaken die ze dagdagelijks uitvoeren kunnen nu geoptimaliseerd worden zodat energiezuiniger bouwen in elk project kan toegepast worden. Ook hebben we veel ervaring opgedaan en kunnen klanten nog beter geholpen worden bij hun keuzes. De medewerkers kregen de kans om mee te werken aan een vooruitstrevend project, wat zeer motiverend is en hen veel extra kennis heeft verschaft.