6% BTW op afbraak en heropbouw permanent

Het is eindelijk zover, de kogel is door de kerk!

De BTW op sloop en heropbouw wordt permanent 6% voor particulieren. Koopt u (als natuurlijk persoon) een woning en beslist u om de woning af te breken en een nieuwbouwwoning in de plaats te zetten, kan u genieten van dit voordeel. De maatregel wordt wel verstrengd, hieronder geven we een overzicht van de nieuwe voorwaarden.

Waaraan moet u voldoen?

Vanaf nu betaalt u als particulier voor sloop en heropbouw over het volledige Belgisch grondgebied steeds 6% btw op voorwaarde dat het gaat om uw eigen en enige woning én dat de nieuwe woning een maximumoppervlakte heeft van 200m². Vergis u niet, ook grote villa’s kunnen nog steeds in aanmerking komen! Voor de berekening van die oppervlakte wordt uitgegaan van het vroegere statistisch formulier. Als uitgangspunt geldt dat de bewoonbare oppervlakte wordt berekend door de oppervlakten van alle woonvertrekken samen te tellen, gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de opgaande muren. Hierbij worden als woonvertrekken beschouwd: keukens, woonkamers, eetkamers, slaapkamers, bewoonbare zolder- en kelderruimten, bureaus en alle andere voor huisvesting bedoelde ruimtes. De vertrekken die voor een economische activiteit worden gebruikt, worden gelijkgesteld met woonvertrekken. Enkel woonvertrekken met een oppervlakte van minimaal 4m² en een minimumhoogte van 2m worden meegerekend. Gangen, trappenhallen, badkamers, wc’s, wasplaatsen, bergingen en garage’s worden niet meegerekend. Gemeenschappelijke verblijfsruimtes van bijvoorbeeld co-housing projecten worden wel meegerekend en gedeeld door het aantal wooneenheden. (Klik hier voor een voorbeeld van een project dat voldoet.)

Wat met projecten in de 32 centrumsteden?  

Wanneer u uw vergunning indient voor 31/12/2023 kan u nog genieten van een BTW tarief aan 6% zonder beperkende voorwaarden. Bekijk zeker even ons projecten aan GROND+WONING in Appels of Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Ook hier geniet u nog van een verlaagd BTW tarief, op voorwaarde dat de bouwvergunning nog voor 31/12/2023 wordt ingediend.

Warmtepompen zonnepanelen en –boilers bij nieuwbouw

Ook goed nieuws voor wie een warmtepomp wenst aan te schaffen. De regering heeft beslist om de verlaging van de btw op warmtepompen ook in 2024 verder te zetten. Wie een warmtepomp koopt, betaalt hiervoor volgend jaar nog steeds 6% btw.

Echter voor zonnepanelen en – boilers loopt deze maatregel eind dit jaar af.

Qubo, uw betrouwbare bouwpartner

Er kan dus nog steeds perfect gebouwd worden met een algemeen aannemer om een woning te slopen en een nieuwe te bouwen. Heeft u vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Het voltallige Qubo-team staat klaar om u te adviseren en te helpen bij het realiseren van uw bouwplannen.

Bron: Bouwunie versie 11/10/2023